Vertrouwen

Datum: 22 mei 2018

Vertrouwen

Deze week is het weekthema  van ParaAdvice “vertrouwen”.

We gaan het in deze week hebben over vertrouwen in jezelf, zelfvertrouwen heb je dat wel of niet? Hoe krijg je meer zelfvertrouwen. Vertrouwen in een ander, vertrouwen in de toekomst en vertrouwen op je intuïtie. Daarnaast kun je natuurlijk ook denken aan te veel zelfvertrouwen doordat je jezelf dan gaat overschreeuwen. Of te weinig zelfvertrouwen en wat je hier aan kunt doen.

De samenvatting eigenlijk in dit geheel is dat “vertrouwen” een bepaalde geborgenheid geeft waardoor je jezelf goed voelt zodat je een bepaalde houvast in je leven.

Wil jij lekker in je vel zitten? Begin bij jezelf. Als jij voldoende vertrouwen in jezelf hebt, heb je eigenlijk al een heleboel belemmeringen weggestreept. Maar overschreeuw jezelf hier niet in.

Mijn persoonlijke mening is dat mensen die té hard schreeuwen dat ze heel veel vertrouwen in zichzelf hebben, uiteindelijk in de realiteit helemaal niet zoveel vertrouwen in zichzelf hebben. In deze heb ik het eigenlijk meer over vertrouwen in de vorm van zelfverzekerd zijn.

Nogmaals, dit is zoals ik hier tegenaan kijk. Natuurlijk valt hier nog heel veel over te zeggen maar in mijn leven, geldt dit voor mij als persoon als een gegeven.

Als je goed oplet zie je bij een persoon die dit heel hard roept eigenlijk één brok onzekerheid. Door alles een beetje te overschreeuwen probeert degene zijn/haar eigen onzekerheid te verdoezelen. Want als je heel hard schreeuwt, durven anderen jou geen tegenspraak te geven.

Wat ik vaak tegen kom is, dat zo’n persoon altijd de zwaktepunten van een ander exact weet te benoemen. Misschien hierdoor zelfs een bepaalde angst bij de ander weet te creëren waardoor ook nog eens de ander minder vertrouwen in zichzelf krijgt door alle kritiek. Heel vaak, en daarbij zeg ik niet altijd, zijn het de hardste roepers die het minst zelfvertrouwen hebben.

Mensen die hun eigen zwakheden durven te uiten, beseffen het misschien op dat moment zelf niet maar zijn op zo’n moment al bij stap 1 en op de goede weg naar meer vertrouwen in zichzelf. Je moet het natuurlijk wel herkennen. Het is natuurlijk wel een teken van juist sterk zijn als iemand zijn/haar eigen zwakheden durft te uiten.

Als mensen heel kritisch naar zichzelf kijken, denk ik dat altijd wel iemand momentjes in zijn/haar leven heeft dat degene minder vertrouwen in zichzelf heeft.

Naar mijzelf kijkend. Ik kom zelf heel zelfverzekerd over volgens de mensen die mij kennen. Deels klopt het ook wel dat ik heel zelfverzekerd kan zijn. Hoofdzakelijk ben ik zelfverzekerd bij de dingen waaruit in het verleden al is gebleken dat ik dat goed kan. Iets waar je vertrouwd mee bent, wat je al weet, wat je al kent.

Maar ja, als je constant tegen jezelf zegt dat je iets niet goed kunt en zelf niet tot actie over gaat zal je het nooit doen en dus ook inderdaad nooit kunnen omdat je die ervaring niet hebt. Je kunt toch ook nooit in een vertrouwde omgeving terecht komen als je ergens nog nooit bent geweest?

Daarentegen heb ik ook momenten in mijn leven dat ik helemaal niet zo zelfverzekerd ben omdat ik ook niet altijd alles weet. Ik moet ook weleens dingen in mijn leven doen die ik nog nooit heb gedaan. Op dat moment heb ik ook niet altijd het vertrouwen erin dat ik iets kan. Waarom? Omdat ik die ervaring niet heb. Maar zodra ik gewoon over tot actie ga en het mij dan ook nog lukt, dan weet ik dat ik het een volgende keer met vertrouwen kan gaan doen omdat ik weet dat het mij al een keertje is gelukt.

Vertrouwen krijg je dus als je al ergens ervaring mee hebt uit het verleden. Dat geldt voor zelfvertrouwen maar ook voor het vertrouwen uit je verleden met iets of iemand. Hoe je dat vertrouwen dan krijgt? Nou gewoon… tot actie overgaan. Want als je niet tot actie over gaat en iets of iemand geen kans geeft, weet je niet of je in diegene of datgene vertrouwen kunt krijgen.

Lieve lezers, ik hoop dat jullie aan deze tip iets hebben.

 

Liefs,

 

Nancy ParaAdvice