Iedere dag nieuwe keuzes

Datum: 16 mei 2018

Iedere dag nieuwe keuzes

Vanaf het moment dat je opstaat, maakt een mens “keuzes”.

Keuzes maken doe je met hele eenvoudige dingen, bijna ongemerkt bij de dagelijkse beslommeringen. Tijdens je leven natuurlijk ook hele moeilijke of zware keuzes.

Alles begint bij de eenvoudige dingen. ’s Ochtends vroeg kies je er voor om wel/niet ontbijt te nemen of maak je de keuze of je koffie of thee drinkt.

Of je op tijd op je werk komt, hangt ook af van de keuze die je maakt om bijvoorbeeld op tijd te vertrekken doordat je op dat moment kiest welke dingen voor vertrek je wel of niet gaat doen. Je maakt de keuze voor jezelf wat voor jou op dat moment het meest belangrijk is om een bepaald doel te bereiken. In dit voorbeeld is het doel “op tijd komen op je werk”.

Zelf roep ik heel vaak dat ik slecht in keuzes maken ben. Eigenlijk is dit niet helemaal waar. Soms moet ik beslissingen maken c.q. een keuze maken maar in de basis weet ik al wat de uitkomst daarvan is want in mijn geval, weet ik dat ik altijd de keuze moet maken voor het hetgeen als eerste in mij opkomt. Je mag het impulsief noemen maar ik heb mijzelf aangeleerd mijn gevoel of intuïtie te gebruiken. Soms kun je wel weken over iets nadenken maar zolang de keuze niet is gemaakt gebeurt er helemaal niks en zal je niet verder komen. Uiteindelijk zal je vroeg of laat toch je keuze moeten maken.

Dit alles houdt natuurlijk niet in dat je niet over de consequenties van je keuze moet nadenken. Je moet wel realistisch blijven en de afweging maken of iets daadwerkelijk haalbaar is en/of je keuze consequenties kunnen hebben.

Het feit dat je een keuze moet maken is het gevolg van iets wat je meestal zelf hebt gecreëerd omdat je zelf ergens bent ingestapt. Anders had je nooit die keuze gehad.

Misschien denk je nu. Waar heeft ze het over?

Ik zal een voorbeeld geven. Je maakt de keuze om je oude auto te vervangen. Dat is dus de eerste keuze die je hebt gemaakt. Vervolgens maak je de keuze voor het automerk en wat voor kleur auto je het liefste wilt hebben of misschien laat je deze keuze afhangen van het prijskaartje wat er aan hangt.  Hoe dan ook dat zijn allemaal keuzes. Keuzes omdat jij je auto wil vervangen. Je had ook voor een fiets kunnen kiezen.

Wat ik in mijn voorgaande alinea eigenlijk bedoel te zeggen. De keuze die je dan maakt moet realistisch blijven dus je kunt alleen een keuze maken afhankelijk van het budget die je hebt. Valt het boven je budget? Dan hoef je daar niet eens over na te denken en hoef je daar geen keuze in te maken.

Uiteindelijk zal je die keuze moeten maken maar als je te lang blijft dralen met het maken van je keuze, kan het zijn dat iemand anders jouw favoriete auto heeft gekocht omdat diegene wel sneller de keuze heeft weten te maken.

Mijn advies. Als je voor een keuze staat, vraag je eerst af wat jouw gevoel jou het eerste ingeeft. Daarna ga je beredeneren en afwegen wat de gevolgen van deze keuze kunnen zijn. Natuurlijk zal voor iedere keuze wel wat te zeggen zijn maar als je jouw gevoel en verstand naast elkaar hebt gelegd, zal je een keuze moeten maken.

Naderhand zal altijd pas blijken of je de juiste keuze hebt gemaakt. Maar zoals ik al in mijn vorige blog had beschreven er is eigenlijk geen goed of fout hierin. Mocht achteraf blijken dat de keuze eigenlijk anders had moeten zijn, is dit een leerschool geweest want misschien had je tijdens je keuze toevallig iets over het hoofd gezien. Je kunt natuurlijk ook niet altijd alles van tevoren weten te voorkomen. Zolang je er maar verstandig over nagedacht hebt.

Kort gezegd: Moet je een keuze maken doe dit met je gevoel en beredeneer het met je verstand of dit haalbaar is.

Misschien sta je op dit moment voor een keuze en wil je advies van onze coaches/consulenten. Stel gerust je vraag. Al de consulenten van ParaAdvice zitten voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Kijk op de homepagina wie er op dat moment aanwezig is en maak dan de keuze met wie je wilt spreken.

Maak je de keuze om van tevoren te willen bepalen hoeveel je aan je gesprek wilt uitgeven? Vanaf € 5 kun je belminuten (credits) kopen en je betaalt via een beveiligde bankomgeving.

Maak gerust een gratis account onder het kopje “login” Wil je meer weten over hoe het werkt met credtis? Klik hier

Ieder nieuw account krijgt van ons 2 gratis belminuten ter kennismaking cadeau zodat je jezelf zeker kunt stellen dat jij voor de juiste consulent gekozen hebt.

Ik wens een ieder die een moeilijke keuze moet maken heel veel succes en hoop dat jullie iets aan mijn tip hebben gehad.

 

Liefs,

 

Nancy ParaAdvice