Regels om emoties te kunnen tonen?

Datum: 20 juni 2018

Regels om emoties te tonen?

De uitzondering bevestigt natuurlijk de regel.

In de regel is een veelvoorkomende klacht van vrouwen dat mannen heel slecht hun emoties kunnen tonen. Althans, in ieder geval anders dan bij een vrouw.

Dit heeft voor mij stof tot nadenken gegeven. Aangezien ik ervan overtuigd ben dat alles bij de basis begint, ben ik de oorzaak hiervan ook gaan uitzoeken.

De oorsprong van de mens ligt bij het kind zijn. Door hier naar te kijken, ben ik tot het volgende gekomen.

Stel, een klein jongetje is aan het huilen want het is gevallen. Wat gebeurt er dan meestal?

Het jongetje wordt opgeraapt en er wordt gezegd, “kom op, traantjes weg, je bent toch een stoere knul?”

Maar stel, een meisje valt, dan gebeurt er veelal iets heel anders. Dan gebeurt het heel vaak dat het meisje weer op de been wordt geholpen en een kus krijgt waar het pijn doet. “Aah, wat erg nou voor je, waar doet het pijn, kusje er op lieverd”.

Nogmaals, deze voorbeelden is geen regel maar dit is wel wat er heel veel gebeurt.

Naar mate dat zowel het meisje als het jongetje ouder wordt, gaan ze zich ook als zodanig gedragen. De jongen wil stoer zijn en zal minder laten merken dat hij is gekwetst of verdrietig is. Het meisje daarentegen zal haar emoties eerder tonen.

Stel, ze worden verliefd en de verkering gaat uit. Dan zal het sneller gebeuren dat de jongen stoer aan zijn vrienden zal zeggen, “ach, het was toch niks”. Ook al is zijn hart gebroken.

Het meisje zal haar hart bij haar vriendinnen uitstorten en de tissues zullen niet aan te slepen zijn.

Andersom zal niet zo snel gebeuren.

Naar mate ze ouder worden en de kinderen volwassenen zijn geworden, is er toch een bepaald verwachtingspatroon.

De vrouw wil overwegend een sterke man. Een sterke schouder waarop ze kan uithuilen.

Ik ben gaan Googlen naar een plaatje waar een man in tranen is uitgebarsten en de vrouw hem troost. Geloof me, dit zijn er niet veel. Veelal wel andersom.

Stel, ze gaan bij één van de eerste dates naar de bioscoop en ze zouden naar een romantische film kijken met een dramatische liefdesscène.  De vrouw zal misschien een traantje laten en haar tranen laten stromen. De man zal waarschijnlijk vertederd een arm om haar heen slaan of misschien hoogstens even heel hard slikken.

Maar stel nou, dat het andersom is, dat de man in huilen uitbarst tijdens de film omdat hij daar zo emotioneel van zou worden? Hoe zal iedereen daarop reageren? Zou hier anders op gereageerd worden dan als de vrouw zou gaan huilen? In de meeste gevallen zal hier toch wat anders naar gekeken worden en zal dit uit een onverwachte hoek komen.

Aan de andere kant is de veel gehoorde klacht dat in een relatie de man over het algemeen wat meer moeite heeft met het uiten van emoties en dat de vrouw toch wel liever zou willen dat de man zich meer zou moeten uiten.

De vraag is nu. Wat willen we nu? Waar ligt de grens?

Uiteraard is dit natuurlijk persoonlijk wat een ieder hiervan vindt. Als je over het geheel hier naar kijkt, voelt het voor mij in ieder geval een beetje tegenstrijdig.

Misschien een beetje van alles? Ik weet het niet. Hoe dan ook, overwegend zal een man toch anders emotioneel reageren dan een vrouw.

Mocht je zelf ook moeite hebben met het tonen van emoties of kan je er moeilijk mee omgaan dat jouw partner te weinig emoties aan jou toont omdat diegene niet of nauwelijks emoties laat zien, praat er dan over zodat je hier heldere inzichten in krijgt en misschien kan je er dan makkelijker mee omgaan omdat je het gedrag van je partner dan misschien beter begrijpt.

Onze consulenten staan voor je klaar om je met raad en daad bij te staan dus schroom niet en stel gerust jouw vraag. Niks zal er gek gevonden worden.

Wil je reageren op hetgeen ik schrijf, vul dan het contactformulier in want natuurlijk willen wij graag ook jouw visie weten.

Dank je wel voor het lezen.

Liefs,

 

Nancy ParaAdvice XXX